Ben Weyts brengt met Sportkompas sport meer dan ooit naar school

Door Ben Weyts op 7 september 2023
Ben Weyts

Vlaams minister van Sport en Onderwijs Ben Weyts zorgt ervoor dat leerlingen op álle scholen in contact komen met een breed sportaanbod en de weg vinden naar een lokale sportclub. Schoolsportorganisatie MOEV zal in de komende jaren naar alle basisscholen trekken, waar alle leerlingen met het ‘Sportkompas’ getest worden op hun sportieve talenten. Zo kunnen veel meer kinderen ontdekken voor welke sport ze aanleg hebben, want soms beseffen ze dat zelf nog niet. Leerlingen krijgen dan meteen ook een sportaanbod op hun maat voorgeschoteld, met informatie over lokale clubs die deze sport aanbieden. Onbekend is immers onbemind én onbenut.

“We hebben het Sportkompas al met succes gebruikt in 500 scholen, maar nu zijn we nog ambitieuzer en willen we álle scholen bereiken”, zegt Weyts. “Kinderen die vroeg de smaak van het sporten te pakken krijgen, sporten meer en langer. Daarom sla ik graag de brug tussen twee van mijn bevoegdheden: Sport en Onderwijs”.

Alle leerkrachten een beetje sportleerkracht

Weyts wil nu nog meer leerlingen in contact brengen met sport en met de lokale sportclub die het beste bij hen past. MOEV moet in de komende jaren alle leerlingen bereiken. Dat is een heel ambitieuze doelstelling, die onder meer via afspraken met lokale besturen gerealiseerd kan worden. De schoolsportorganisatie gaf tot nu toe bijvoorbeeld alleen vormingen aan LO-leerkrachten, maar zal zich nu ook richten op alle andere leerkrachten: de bedoeling is dat álle leerkrachten een beetje sportleerkrachten worden. In alle scholen moet ook een schoolsportgangmaker komen: leerkrachten die binnen de school de rol van ambassadeur opnemen voor een bepaalde sport. Sportfederaties en ook sportclubs kunnen steeds nauwer samenwerken met scholen en op termijn echt voet aan de grond krijgen in de scholen.

Gezond sporten = beter leren

“Gezond sporten en bewegen helpt kinderen en jongeren met alles – óók met beter leren”, zegt Weyts. “We willen structureel meer samenwerking tussen scholen en sportclubs. Met het Sportkompas laten we de kinderen kennis maken met verschillende sportdisciplines die ze anders nooit zouden leren kennen. Als Mozes niet naar de berg komt, brengen we de berg naar Mozes.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is