Ben Weyts legt lat hoger: alle examens in eerste middelbaar tellen voortaan écht

Door Ben Weyts op 25 april 2023, over deze onderwerpen: Secundair onderwijs
Ben Weyts (c) Emi Elleboog

Alle leerlingen van het eerste middelbaar in de A-stroom zullen aan het einde van dit schooljaar examens afleggen die écht tellen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts maakt daarmee een einde aan de zogenaamde ‘graadevaluatie’, waarbij een eventueel B- of C-attest uitgesteld werd tot het einde van het tweede middelbaar. Voortaan krijgt elke scholier in de A-stroom een volwaardige evaluatie na het eerste middelbaar, met een A-, B- of C-attest. “Examens moeten echt tellen. Het is verkeerd om het eindoordeel te lang uit te stellen”, zegt Weyts.

Bij graadevaluatie in de eerste graad van het secundair onderwijs krijgt een scholier pas aan het einde van het tweede middelbaar een echt eindoordeel. Een eventueel B- of C-attest wordt dan lang uitgesteld. De examens aan het einde van het eerste middelbaar tellen eigenlijk niet écht. Ben Weyts: “Dat gaf leerlingen de indruk dat ze hoe dan ook konden overgaan van het eerste naar het tweede middelbaar. Dat het dus niet zoveel uitmaakt of ze goed werken of niet. Het is juist belangrijk om de lat hoog genoeg te leggen en om leerlingen aan te moedigen om te excelleren.”

Zo snel mogelijk in juiste richting

“Het is juist belangrijk dat jongeren in het begin van het secundair onderwijs zo snel mogelijk terecht komen in de juiste studierichting.  Een lange periode in een verkeerde studierichting gaat vaak gepaard met verdriet, frustratie en schoolmoeheid”, aldus de minister.

Volwaardige evaluatie

Alle leerlingen van het eerste jaar secundair onderwijs in de A-stroom zullen vanaf nu aan het einde van het schooljaar examens moeten afleggen die écht tellen. Een eventueel B- of C-attest kan niet meer uitgesteld worden naar het einde van het tweede jaar secundair onderwijs. Elke scholier krijgt meteen na het eerste middelbaar een volwaardige evaluatie.

Niet nodeloos aanmodderen

“De overstap van de lagere school naar het secundair onderwijs vergt een serieuze aanpassing, net zoals de overstap van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs. In beide gevallen kan je niet zomaar een jaar verspillen. We mogen jongeren niet nodeloos laten aanmodderen. Goede begeleiding en tijdig studieadvies kunnen veel frustratie en verdriet voorkomen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is