Ben Weyts wil een Dierenschepen in elke gemeente

Door Ben Weyts op 3 oktober 2022, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Dierenwelzijn
Ben Weyts (c) Emi Elleboog

Naar aanleiding van Werelddierendag wordt voor de vijfde keer ook de Dag van de schepenen van Dierenwelzijn georganiseerd. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts nodigt daarbij alle Vlaamse schepenen bevoegd voor Dierenwelzijn uit in het Vlaams Parlement om samen uitdagingen van het lokale dierenwelzijnsbeleid te bespreken. Nog niet alle Vlaamse gemeenten hebben vandaag echter een schepen bevoegd voor Dierenwelzijn. Weyts maakt die lijst van gemeenten bekend en stuurt een brief naar de gemeenteraden in kwestie om de zaak te bespreken op hun zitting. “Op elk niveau in onze samenleving krijgt het welzijn van dieren terecht meer aandacht”, zegt Weyts. “Het lokale politieke niveau mag niet achterblijven.”

Vlaanderen is sinds 2014 bevoegd voor het Vlaamse dierenwelzijnsbeleid, waar het budget inmiddels verachtvoudigde. Ook op het lokale politieke niveau wordt Dierenwelzijn meer en meer een zichtbare bevoegdheid. Vlaanderen telt vandaag 250 schepenen bevoegd van dierenwelzijn. Een aantal dat op korte tijd explodeerde, wetende dat er in 2017 slechts 95 schepenen bevoegd waren voor het welzijn van dieren. “Dat wil echter zeggen dat er nog 50 gemeenten zijn die geen Dierenschepen hebben. Ik roep die gemeente op om werk te maken van een lokaal dierenwelzijnsbeleid en een zichtbare schepenbevoegdheid”, zegt Ben Weyts.

“Een schepen van Dierenwelzijn is meteen ook een belangrijke bondgenoot voor het Vlaams dierenwelzijnsbeleid. Denk maar aan het zwerfkattenbeleid”, zegt Weyts. Ook quasi elke politiezone en elk parket heeft nu een aanspreekpunt Dierenwelzijn. Zo organiseert het parket Halle-Vilvoorde op Werelddierendag een themadag, volledig in het teken van het dierenwelzijn. “Vroeger was dit alles ondenkbaar, maar op deze manier gaan we als Vlaanderen stap voor stap verder in de richting van méér dierenwelzijn”, aldus Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is