Recordaantal inschrijvingen in lerarenopleidingen

Door Ben Weyts op 19 december 2022, over deze onderwerpen: Leerkrachten en directies

Het aantal nieuwe inschrijvingen in de lerarenopleidingen staat op een recordhoogte. Sinds dit jaar studeren maar liefst 23.270 mensen voor leerkracht. In vergelijking met het afgelopen academiejaar startten dit jaar bijna 500 meer Vlamingen aan een lerarenopleiding. “Dat de job en de opleiding van leerkracht populairder wordt is een teken dat onze maatregelen om het beroep en de opleiding aantrekkelijker te maken voorzichtig hun vruchten beginnen af te werpen”, zegt minister van Onderwijs Ben Weyts. “Dat zien we ook in de hoeveelheid nieuwe zij-instromers. Bijna 4.500 Vlamingen beslisten recent nog als zij-instromer in het onderwijs te stappen.” Bij het aantreden van Weyts waren dat er nog maar 2.500.

Bijna 23.300 mensen startten dit jaar in een opleiding tot leerkracht. Vorig jaar waren er dat 22.800. In alle lerarenopleidingen zijn dit jaar méér inschrijvingen. Zowel in de educatieve master- en bacheloropleidingen schreven meer mensen zich in. Bij de generatiestudenten in de educatieve bachelors zien we zelfs vijf procent extra inschrijvingen. Ook de stijging van het aantal starters in de educatieve graduaten is opmerkelijk. Dat zijn er dit jaar bijna 22 procent meer.

Niet op lauweren rusten

“Om het lerarentekort terug te dringen nemen we allerlei maatregelen, maar ten slotte zullen vooral meer mensen in het onderwijs aan de slag moeten”, zegt minister Weyts. “We zien nu dat onze maatregelen voorzichtig resultaten beginnen te boeken. Er zijn dit jaar zowel een recordaantal zij-instromers als een recordaantal inschrijvingen in de lerarenopleidingen. We gaan nu echter niet op onze lauweren rusten. We nemen nog bijkomende initiatieven in de strijd tegen het lerarentekort”, zegt Ben Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is