Vlaamse leerlingen scoren beter op wiskunde en wetenschappen

Door Ben Weyts op 15 september 2023
Leerlingen klaslokaal

Uit een studie van de Universiteit Antwerpen blijkt dat het niveau van wiskunde en wetenschappen onder Vlaamse leerlingen de goede kant uitgaat. Al blijkt ook dat scholen die tijdens de coronacrisis openbleven, betere resultaten scoorden. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts reageert voorzichtig tevreden: “Dat is zeker geen slecht nieuws, maar we hebben meer gegevens nodig. De centrale toetsen die vanaf dit jaar worden ingevoerd, zullen een goed ijkpunt zijn.”

De Trends In Mathematics and Science Study (TIMSS) die werd afgenomen in 2019 wees uit dat Vlaamse leerlingen van het vierde leerjaar voor wiskunde en wetenschappen afglijden naar de internationale middelmoot. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wou hier meer over weten en gaf opdracht tot ‘TIMSS-repeat’: een ‘herhalingsmeting’ bij dezelfde leerlingen.

Duidelijke leerwinst

Het onderzoek TIMSS-repeat wijst nu op duidelijke leerwinst tussen het vierde en het zesde leerjaar voor zowel wiskunde als wetenschappen. Waar de Vlaamse leerlingen in het vierde leerjaar nog een flinke achterstand hadden op leeftijdsgenoten uit bijvoorbeeld Singapore, daar scoren ze twee jaar later wel hoger dan de toppresteerders uit het vierde leerjaar.

Corona: meer leerwinst bij open scholen

Het onderzoek bevestigt ook dat de coronacrisis een enorme impact had op onze scholen. Hoe vaker een school gesloten werd, hoe erger voor de leerlingen. Als de school minder gedwongen gesloten werd, dan boekten de leerlingen significant méér leerwinst.

Voorzichtig tevreden

Ben Weyts reageert alvast voorzichtig tevreden: “We moeten meer zicht krijgen op de onderwijskwaliteit in Vlaanderen en de leerwinst die leerlingen boeken. Op dit moment zijn we nog te afhankelijk van internationaal onderzoek dat om de zoveel jaar een steekproef bestudeert. Vanaf dit schooljaar gaan we met de centrale toetsen veel meer vinger aan de pols houden in onze scholen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is