Het Vlaams onderwijsveld geeft elke twee weken transparantie over het contactonderzoek van de Centra voor Leerlingenbegeleiding, het aantal besmettingen en het aantal quarantaines op school. Ook tijdens de verlengde herfstvakantie houden de CLB’s de vinger aan de pols. In de eerste week van de herfstvakantie werd het contactonderzoek verdergezet en er kwamen ook nog steeds (vertraagde) meldingen van besmettingen binnen.
Meer besmettingen bij onderwijspersoneel
De nieuwe cijfers tonen een daling van het aantal quarantaines en het aantal besmettingen bij leerlingen. In de periode tussen 26 oktober en 8 november werden er 1.144 personeelsleden (0,7 procent) en 22.343 leerlingen (1,87 procent) in quarantaine geplaatst. Er werd een positieve COVID-test afgenomen bij 3.623 leerlingen (0,3 procent) en 1.965 personeelsleden (1,2 procent). De stijging bij het aantal besmettingen bij personeelsleden hangt wellicht samen met de verdere stijging van het aantal besmettingen in de brede samenleving in de laatste week voor de herfstvakantie.
Geen verschil tussen eerste graad secundair en lagere school
Er zijn meer besmettingen bij de oudste leerlingen. De scholieren van de tweede en derde graad secundair laten meer dan de helft van alle besmettingen bij leerlingen optekenen. Het is deze groep die na de herfstvakantie nog maar maximaal 50 procent contactonderwijs mag krijgen. Opvallend is dat de cijfers geen verschil tonen tussen het aantal besmettingen in de eerste graad van het secundair onderwijs en het aantal besmettingen in de lagere school. De leerlingen van de eerste graad kunnen ook na de herfstvakantie 100 procent contactonderwijs op school krijgen.
De gegevens van de CLB’s worden gepubliceerd op onderwijs.vlaanderen, waar ze over twee weken opnieuw geactualiseerd zullen worden. Het zullen dan opnieuw atypische gegevens zijn, over de tweede week van de herfstvakantie en de week van de heropstart na de herfstvakantie.