De zelftesten zijn een extra verdedigingsmuur rond onze scholen, na onder meer de klassieke PCR-tests, de contactopsporing door de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s), de mobiele testteams en de sneltests. Dankzij de zelftesten kunnen de personeelsleden van basisscholen, secundaire scholen, instellingen van het deeltijds kunstonderwijs, centra voor volwassenenonderwijs en het hoger onderwijs zich nog tot het einde van het schooljaar tweemaal per week preventief testen. Met een zelftest kan je thuis snel en eenvoudig nagaan of er reden is om een PCR-test te ondergaan, zelfs al zou je geen symptomen vertonen. Het was even wachten op de federale goedkeuring van deze zelftesten, zelfs na bestelling én levering van deze zelftesten. Nadat er eindelijk groen licht kwam, begon de levering aan de scholengemeenschappen meteen.
Voldoende om wie nog niet gevaccineerd is twee keer per week te testen
Op ongeveer twee weken tijd zijn er meer dan 1 miljoen zelftesten verdeeld in het Vlaams onderwijs. Gisteren kregen de laatste scholengemeenschappen, instellingen voor deeltijds kunstonderwijs en centra voor volwassenenonderwijs hun zelftests: telkens voldoende om alle personeelsleden die nog niet gevaccineerd zijn nog tot het einde van het schooljaar tweemaal per week preventief te testen. In het leerplichtonderwijs (basisonderwijs + secundair onderwijs) zijn er bijna 900.000 zelftests verdeeld, in het deeltijds kunstonderwijs bijna 30.000 en in het volwassenenonderwijs bijna 38.000. Ook de CLB’s, de internaten en de Onderwijsinspectie hebben zelftests gekregen. Vanaf vandaag worden er nog eens meer dan 220.000 zelftesten geleverd aan het hoger onderwijs.
Positieve impact op welzijn onderwijspersoneel
De zelftesten zijn populair en hebben een positieve impact op het onderwijspersoneel. Dat blijkt uit de evaluatie van het proefproject met zelftesten, dat in mei vooraf ging aan de brede uitrol over het volledige onderwijsveld. De Vlaamse overheid werkte hiervoor samen met Vlaams Apothekers Netwerk. Uit een bevraging bij de onderwijspersoneelsleden die betrokken waren in dit proefproject blijkt dat 94 procent van de respondenten die aan de slag gingen met de zelftesten tweemaal per week een zelftest uitvoerde. Liefst 85 procent rapporteerde een verhoogd mentaal welbevinden. 98 procent van de onderwijspersoneelsleden gaf aan dat ze – ondanks de zelftesten – toch gemotiveerd bleven om de veiligheidsmaatregelen op school vol te houden. “Er was een verhoogd veiligheidsgevoel, maar geen verlaagd verantwoordelijkheidsgevoel bij onze leerkrachten”, zegt Weyts.