De nieuwe campagne ‘Lesgeven is alles geven’ daagt mensen die het verschil willen maken nu uit om leraar te worden. De campagne wil in de eerste plaats mensen wijzen op de fantastische en unieke aspecten van de lerarenroeping. Ten tweede is het een rekruteringscampagne die kandidaat-leerkrachten heel praktisch wijst op de verschillende wegen naar het lerarenberoep. Weinig mensen kennen immers de diverse wegen via dewelke je voor een klas kan gaan staan. Je hebt bijvoorbeeld geen pedagogisch bekwaamheidsbewijs nodig om leraar te worden: je kan al beginnen lesgeven en parallel een pedagogische opleiding volgen. Zo verdien je al geld terwijl je (bij)studeert.
Elke dag alles geven
“Lesgeven is niet voor iedereen weggelegd”, zegt Weyts. “De campagne schetst dan ook geen idyllisch beeld van een rustig leventje in het onderwijs. Het is elke dag opnieuw alles geven. Je hebt echt niets in het onderwijs te zoeken als je wil uitbollen of op automatische piloot door het leven wil gaan. We zoeken gedreven en ambitieuze mensen, die echt het verschil willen maken en nog heel veel te geven hebben.”
Job leerkracht aantrekkelijker gemaakt
De job van leraar werd in de voorbije jaren stap voor stap aantrekkelijker gemaakt. Zo werden de arbeidsvoorwaarden verbeterd en kwam er meer ondersteuning in de klas. Beginnende leerkrachten krijgen sneller uitzicht op een vaste benoeming, er is meer aanvangsbegeleiding, zij-instromers kunnen voor een hele resem vakken tot 10 jaar (en in sommige gevallen zelfs 20 jaar!) anciënniteit meenemen, leerkrachten krijgen ICT-ondersteuning, er zijn nieuwe internet- en fietsvergoedingen, er zijn extra middelen om leerkrachten vrij te stellen van administratieve en andere niet-kerntaken, en ga zo maar door.