Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Corona laat sportclubs en haar leden niet ongemoeid
Vorig jaar waren ruim 1,4 miljoen Vlamingen lid van één of meerdere van de 17.500 tellende sportclubs die Vlaanderen rijk is. Dat is 1% minder dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. “Corona laat helaas ook een impact na op ons sportief leven”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Begin dit jaar trok Vlaanderen 1 miljoen euro extra uit om de sportclubs de zware coronaklap te laten verteren.”
Nog uit de cijfers blijkt dat voetbalclubs het best vertegenwoordigd zijn. Voetbal Vlaanderen telt zo’n 283.000 leden in 4.000 clubs. De Vlaamse Wielrijdersbond, Tennis Vlaanderen en Gymnastiek Vlaanderen tellen ook elk meer dan 100.000 leden binnen hun sporttak.
Als de coronacrisis ons iets positief heeft nagelaten, is het wel dat de Vlaming meer is gaan bewegen en sporten. “Die evolutie moeten we bestendigen en ook doortrekken na corona, en dan vooral in sportclubverband”, meent Weyts. “We bieden met de 1 miljoen euro aan extra vrijgemaakte middelen sportclubs de nodige ondersteuning en een structurele exit na corona inzake boekhouding, vrijwilligerswerk, fiscale onderwerpen,… Onze clubs moeten zich kunnen herladen, zodat bestuursleden en sporters klaar zijn voor een sporttoekomst na corona.”
Daarenboven trok Vlaanderen nog eens tien miljoen euro uit voor sportclubs die financiële schade leden. Het leeuwendeel (7,4 miljoen euro) gaat naar jeugdsportclubs, die het vaak van publieksinkomsten moeten hebben. Met deze extra middelen kan het aanbod voor de jeugd op peil gehouden worden en kan de drop-out bij de tienerjeugd aangepakt worden.
De overige € 2,6 miljoen werd toegekend aan sportclubs die effectief hun clubcompetitie hebben verdergezet, maar dit zonder publiek moesten doen. Ook voor deze sportclubs viel een belangrijke bron van inkomsten weg. De club moet een omzetdaling van 60% kunnen aantonen in het sportseizoen 2020-2021. De steun bedraagt dan 10% van de omzet, met een maximum van € 150.000 per sportclub.
“We doen er alles aan opdat Vlaanderen haar rijke sportieve verenigingsleven weer kan laten bloeien als nooit te voren”, zegt Weyts.
De trainers staan alvast klaar om hun leden het nodige bij te brengen. Vlaanderen telt zo’n 70.000 trainers aangesloten bij een erkende of gesubsidieerde sportfederatie. Zo’n 22.680 (bijna 1/3e) van hen is een vrouw. 40% van de trainers is gekwalificeerd en ruim de helft van hen heeft een initiatordiploma van de Vlaamse Trainersschool.
Tot slot heeft Vlaanderen zo’n 2.000 topsporters in haar rangen, waarvan 40% een vrouw is. Met 533 topsporters is voetbal de sterkst vertegenwoordigde sporttak, gevolgd door het volleybal en het hockey.
“We staan op een zucht van de Olympische Spelen waar onze topsporters het beste van zichzelf zullen geven”, zegt Weyts. “Onze Vlaamse medaillehonger was nog nooit zo groot. We hopen op vijf tot zeven medailles die vanuit Tokio mee naar Zaventem zullen reizen.”
Sport Vlaanderen brengt via de Vlaamse monitor Sport & Bewegen het sport- en beweeggedrag van de Vlaming in kaart. Meer cijfers vindt u op https://www.sport.vlaanderen/kennisplatform/thema-sportparticipatie/db-v...