Dierenminister Weyts plant extra controles op Black Friday

Door Ben Weyts op 22 november 2022, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Puppy's

In aanloop naar Black Friday plant Vlaams Dierenminister Ben Weyts extra controles op de naleving van het verbod op kortingen bij de verkoop van dieren. “Dieren zijn geen wegwerpproducten”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Het zijn geen zakken chips die je zomaar uit de rayon plukt of een pakje dat je zomaar terugstuurt als je niet tevreden bent. Dieren die op Black Friday aangeschaft worden tegen een bodemprijs, belanden dikwijls nog vóór Kerst in een asiel – of erger. Daarom zorgen we voor een kordate handhaving. We dulden geen overtreders.”

Tot 2019 was het een jaarlijks terugkerend fenomeen in de aanloop naar een nieuwe koopjesperiode: spectaculaire kortingen op levende dieren. ‘Black Friday’, een uit de Verenigde Staten overgewaaide promotieactiedag, was in de voorbije jaren vaak een zwarte dag voor dieren. Het bracht kopers in de verleiding om snel een dier in huis te halen, met soms kwalijke gevolgen voor het dier tot gevolg.

Black Friday geen zwarte dag voor dieren

Sinds 2019 is er een verbod op kortingen bij de verkoop van dieren. De dienst Dierenwelzijn zal extra controleren of het verbod wordt nageleefd. Zo zal het internet uitgekamd worden op zoek naar eventuele promoties van bijvoorbeeld dierenhandelszaken. Tegen iedereen die dieren nog als wegwerpproduct behandelt, wordt gepast ingegrepen. “Black Friday mag geen zwarte dag zijn voor dieren”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Kortingen op dieren, op levende wezens, zijn niet alleen absurd. Ze kunnen ook leiden tot dierenverwaarlozing als mensen door kortingen verleid worden om zonder nadenken een dier in huis te halen.”

Ga naar het asiel

“Bezint eer ge met dieren begint”, zegt Ben Weyts als het gaat over de aankoop van een dier. “Dieren vragen soms heel wat zorgen en hebben vaak specifieke noden. En als je dan toch kiest voor een huisdier, neem dan eerst een kijkje in de asielen. Daar wachten meer dan 2.000 dieren op een nieuwe, warme thuis.”

www.adopteereendier.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is