Een afkoelweek waarbij alle scholen dicht moeten en men verplicht afstandsonderwijs organiseert, daar verzet Weyts zich ten stelligste tegen. “In de wetenschap dat je dan ook scholen en leerlingen treft waar er zich minder of geen problemen stellen en dus ook de meest kwetsbaren altijd als eerste treft. Laten we dus onze scholen openhouden overal waar dat lukt.”
Vertrouwen in beslissingen van directies
Wanneer dat niet meer lukt, dan hebben directies de mogelijkheid om de school te sluiten in acute situaties. “We hebben die scenario’s uitgetekend, 74 scholen (van de 4.000 scholen in totaal) hebben dat gedaan. Ik heb vertrouwen in de directies. Dat is een moeilijke beslissing om te nemen.”
Weyts doet daarbij een oproep aan de ouders: “Heb begrip voor die beslissing. Want lerarenteams en directies nemen de beslissing niet lichtzinnig of roekeloos, maar veilig en verantwoordelijk.”
Twee mogelijke pistes voor prioritaire boosterprik in onderwijs
Tot slot is Weyts teleurgesteld dat men geen prioritaire boosterprik voorziet voor het onderwijs. Dat is nochtans wel een prioritaire sector, vindt hij: “We hebben gezien wat een fantastische inspanning het onderwijs levert. Nu was het moment om iets terug te doen voor het onderwijs, en dan geeft men niet thuis.”
Grosso modo twee pistes liggen momenteel op tafel om het onderwijsveld toch prioritair een boosterprik te kunnen geven: een voorrangsstroom in de vaccinatiecentra of vaccinatiebussen die langs de scholen gaan.