De opmaak van een energieprestatiecertificaat (EPC) is verplicht bij de verkoop en verhuur van een woning. Een EPC toont aan hoe energiezuinig een gebouw is en geeft aanbevelingen om de wooneenheid nog energiezuiniger te maken.
Aan de slag met erfgoed
Daar wringt vaak het schoentje voor beschermde gebouwen. De generieke aanbevelingen houden geen rekening met de erfgoedwaarden van beschermde monumenten en zijn daardoor vaak niet uitvoerbaar. Veel eigenaars van bijvoorbeeld een beschermde hoeve, een historisch herenhuis of een klein kasteeltje voelen zich daarom afgeschrikt door de EPC-vereisten, of ze weten niet hoe ze energiebesparende maatregelen kunnen beginnen nemen.
“We willen het voor de Vlamingen makkelijker maken om ons erfgoed in handen te nemen en ermee aan de slag te gaan. Maar op dit moment laten heel wat mensen zich afschrikken door allerlei vereisten zoals alles wat te maken heeft met de EPC. Daarom gaan we mensen nu beter helpen door te laten zien wat wél kan”, aldus Weyts.
Europese pioniers
De eigenaars van ruim 1.500 beschermde monumenten kunnen daarom voor het eerst gratis een gespecialiseerd Energieadvies Onroerend Erfgoed aanvragen. Eigenaars krijgen zo concrete hulp om hun energiefactuur drastisch te verlagen en te voldoen aan de EPC-vereisten. “We zijn daarin echt pionier: nergens anders in Europa verzoent men zo erfgoed met energiezuinigheid.”
Gemotiveerde afwijkingen
Energievereisten mogen de restauratie van erfgoed niet in de weg staan, vindt Weyts. Daarom wil hij deze regeerperiode ook gemotiveerde afwijkingen toestaan: “Het mag nooit meer zo zijn dat energievereisten de restauratie van erfgoed in de weg staan. Als het echt niet haalbaar is te voldoen aan alle EPC-eisen dan kunnen we dat ook niet van elke eigenaar verwachten.”
Meer informatie en aanvragen kan via het Agentschap Onroerend Erfgoed