Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Opwaardering voor STEM-opleidingen in hogescholen
De Vlaamse hogescholen krijgen in de komende jaren extra middelen voor STEM-opleidingen en opleidingen in handelswetenschappen en bedrijfskunde. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts legt een financieel groeipad vast in een nieuw Onderwijsdecreet. Er komt in totaal 20 miljoen euro extra financiering bij. “We willen deze opleidingen versterken en zo ook aantrekkelijker maken voor meer studenten”, zegt Weyts.
De Vlaamse economie schreeuwt om sterke STEM-profielen (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Exacte Wetenschappen, Technologie, Techniek en Wiskunde) en goed opgeleide HWBK-mensen (handelswetenschappen en bedrijfskunde). Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil de hogeschoolopleidingen rond STEM en HWBK structureel versterken, zodat ze aantrekkelijker worden voor nog meer studenten.
Een nieuw Onderwijsdecreet legt nu een financieel groeipad vast voor de hogescholen. De extra middelen worden toegespitst op de STEM- en de HWBK-opleidingen. Zo krijgen de opleidingen uit het studiegebied Industriële Wetenschappen en Technologie (IWT) (zoals bouw, chemie of ontwerp- en productietechnologie) voortaan een hoger puntengewicht, wat resulteert in structureel betere financiering. Bij handelswetenschappen en bedrijfskunde gaat het onder meer over de opleidingen toegepaste informatica en bedrijfsmanagement. Zo komen er gericht en gefaseerd middelen bij. In de periode 2020-2024 gaat het in totaal om 20 miljoen euro extra.
“Dit zijn opleidingen waar veel toekomst in zit: de arbeidsmarkt smeekt om goed opgeleide jongeren met deze specialisaties”, zegt Weyts. “We zetten ook een historisch scheefgegroeide situatie recht: tot nu toe kregen deze opleidingen eigenlijk niet waar ze recht op hadden. De hogescholen kunnen deze opleidingen nu inhoudelijk versterken, wat de studenten en de economie rechtstreeks ten goede komt”