Sinds Dierenwelzijn overgegaan is in Vlaamse handen wordt het uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid. Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft het budget sinds de regionalisering in 2014 al kunnen verachtvoudigen. Het aantal personeelsleden bij de dienst Dierenwelzijn is in diezelfde periode verdubbeld, ondanks het feit dat de Vlaamse administratie in de voorbije jaren globaal gezien is afgeslankt. Vlamingen voelen dat het beleid Dierenwelzijn serieus neemt en ze zijn nu sneller geneigd om melding te maken van zorgwekkende situaties met dieren. In 2021 ontving de Afdeling Dierenwelzijn 5.453 meldingen en klachten: gemiddeld zo’n 15 per dag, elke dag.
De Vlaamse Afdeling Dierenwelzijn heeft in 2021 enorm veel werk verzet om dieren te beschermen. Er werden nog nooit zoveel dieren in bescherming genomen: de Afdeling Dierenwelzijn deed samen met de Lokale Politie 609 inbeslagnames (ongeveer 12 per week), waarbij maar liefst 6.816 dieren in bescherming genomen werden (ongeveer 20 per dag). Samen met de politiediensten werden er ook 434 processen-verbaal met een boete opgesteld. De Afdeling Dierenwelzijn heeft vorig jaar ook een recordaantal van in totaal 5.926 controles uitgevoerd. Daarnaast was er ook een team van dierenartsen die in opdracht van de Vlaamse Overheid 571 controles heeft uitgevoerd in slachthuizen.
“We zijn op steeds meer plaatsen aanwezig en we aarzelen niet om kordaat in te grijpen waar nodig”, zegt Weyts. “De Afdeling Dierenwelzijn kreeg in 2020 zoals iedereen af te rekenen met de beperkingen door corona. Ook in 2021 waren er nog beperkingen, maar toch breken we opnieuw records. Dat wil niet zeggen dat er meer problemen zijn dan vroeger: wel dat we ze nu detecteren en aanpakken. We laten dierenmishandeling en -verwaarlozing niet langer blauw-blauw.”