Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Recordaantal studietoelagen in hoger onderwijs
Nooit eerder heeft de Vlaamse Overheid zo snel en zoveel studietoelagen toegekend als nu: meer dan 56.000 studenten kregen dit academiejaar al recht op een financiële tegemoetkoming om hun opleiding in het hoger onderwijs te starten. Het gaat om meer dan 106 miljoen euro. Vanaf volgend academiejaar wordt de aanvraagprocedure nog laagdrempeliger. “We houden ons hoger onderwijs democratisch”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.
Studietoelagen garanderen de toegankelijkheid en dus ook het democratische karakter van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Sommige studenten zouden zonder deze toelage niet kunnen beginnen aan hogere studies. Het is dan ook belangrijk dat de uitbetaling vlot en snel verloopt. Zelfs een maand verschil in de uitbetalingstermijn kan ernstige gevolgen hebben voor de doelgroep.
Het Vlaams Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS) heeft in het academiejaar 2019-2020 al meer dan 106 miljoen euro uitgekeerd aan studietoelagen. Het gemiddelde toelagebedrag is 1.900 euro – meer dan vorig jaar, toen het gemiddeld 1.800 euro was. Meer dan 56.000 studenten kregen dit academiejaar al een financiële tegemoetkoming om hun opleiding in het hoger onderwijs te starten. Ter vergelijking: vorig jaar waren er omstreeks deze tijd 49.000 studietoelagen toegekend. De stijging heeft onder meer te maken met de graduaatsopleidingen, die vanaf dit jaar ook in aanmerking komen. 4.600 studenten in zo’n opleiding ontvingen al een studietoelage.
De aanvraagprocedure voor een studietoelage wijzigt vanaf volgend academiejaar. Studenten zullen hun toelage vanaf dan nog maar één keer moeten aanvragen. De Afdeling Studietoelagen van AHOVOKS zal dan gedurende de volledige studieduur telkens automatisch het onderzoek herstarten. Zo verbetert de dienstverlening en daalt de administratieve last.
“Het gebeurde weleens dat studenten bij de start van een nieuw academiejaar vergaten om een nieuwe aanvraag te doen”, zegt Weyts. “Met het nieuwe systeem zorgen we ervoor dat de studenten sowieso krijgen waar ze recht op hebben”.
Studenten kunnen voor het huidige academiejaar nog t.e.m. 1 juni 2020 een aanvraag indienen voor een studietoelage. Voor meer informatie zie www.studietoelagen.be .