Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Starttoets voor biomedische wetenschappen
Studenten die zich inschrijven in de bachelor biomedische wetenschappen moeten vanaf volgend academiejaar verplicht een starttoets afleggen alvorens zich te mogen inschrijven in de opleiding. Zo weten deze studenten meteen waar ze staan en hebben ze een betere kans om van hun eerste jaar hoger onderwijs een succes te maken. Het aantal opleidingen met een verplichte starttoets is in deze regeerperiode al meer dan verdriedubbeld. "Dankzij de starttoets weten studenten vooraf wat te verwachten van de opleiding en welke tekorten ze mogelijks moeten bijspijkeren", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. "Met een goede oriëntatie besparen we velen een ontgoocheling later".
Steeds minder studenten slagen erin om hun hogere studies succesvol af te ronden binnen de voorziene termijn. Meer dan 1 op de 4 studenten die zich inschreven aan een van onze hogescholen of universiteiten verlaat het hoger onderwijs zonder een diploma te behalen. Slechts een derde van de studenten behaalt een bachelordiploma binnen de vooropgestelde termijn van 3 jaar. Achter deze cijfers zitten veel verloren jaren en veel frustratie of verdriet bij de studenten en hun omgeving.
Vanaf volgend academiejaar (2023-2024) zullen de studenten die willen beginnen aan de bachelor biomedische wetenschappen een starttoets moeten afleggen. Dat is een ijkingstoets waaraan, in geval van negatieve resultaten, een verplicht remediëringstraject gekoppeld wordt. Het is reeds de 12de studierichting waar voortaan een starttoets georganiseerd wordt. Sinds de start van deze Vlaamse Regering is de hoeveelheid studierichtingen met een verplichte starttoets maar liefst verdrievoudigd. Dit moet zorgen voor een betere oriëntering of snelle heroriëntering van startende studenten. In de bachelor biomedische wetenschappen gaat het om ongeveer 1000 studenten die voortaan een starttoets zullen moeten afleggen voor de start van hun eerste jaar.
“Stap voor stap breiden we het systeem van de starttoetsen verder uit”, zegt Weyts. “Wie ondermaats presteert op de starttoets, kan meteen werken aan de tekorten. Dit is dus echt in het belang van de studenten. Dit past ook in de initiatieven om de onderwijskwaliteit te versterken: niet alleen in het leerplichtonderwijs, maar ook in het hoger onderwijs", zegt minister van Onderwijs Ben Weyts.