Het Overlegcomité besloot eind oktober om een soort ‘code zwart’ af te kondigen voor alle universiteiten en hogescholen. Sindsdien is – behalve voor sommige zorgopleidingen – alleen nog afstandsonderwijs toegelaten in het hoger onderwijs. Op grond van een evaluatie en in overleg met de virologen en de vertegenwoordigers van het hoger onderwijs, bepalen de gemeenschapsministers van Onderwijs of en hoe practica en campusmomenten voor onder meer de eerstejaars georganiseerd worden na eind november.
Campusmomenten om studenten klaar te stomen
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft nu in samenspraak met de virologen, de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) een kader gemaakt voor de praktische organisatie. Er worden in beperkte mate opnieuw activiteiten mogelijk op de campus, prioritair voor de eerstejaarsstudenten. Zo kunnen er campusmomenten of zogenaamde ‘boostersessies’ georganiseerd worden, om studenten in versneld tempo klaar te stomen voor hun (eerste) examens. Essentiële practica – de instellingen bepalen welke dat zijn - kunnen ook opnieuw doorgaan, wat bijvoorbeeld voor kunstopleidingen cruciaal is. Er kunnen ook stille studieplekken ingericht worden voor een beperkt aantal studenten die hier echt nood aan hebben. Dit past in een breder beleid voor de meest kwetsbare studenten.
Examens mogelijk onder strikte voorwaarden
Vlaanderen voorziet voor deze groep ook 1.000 laptops. Proximus en Telenet bieden voor hen dit academiejaar gratis internetverbinding aan. De examens kunnen georganiseerd worden met dezelfde richtlijnen die ook al golden tijdens de examenperiode in juni. Dat betekent onder meer dat examens mogelijk zijn op de campus, maar dan wel met strikte afstands-, hygiëne en veiligheidsmaatregelen.
Afstandsonderwijs blijft de norm
Afstandsonderwijs blijft wel nog steeds de norm voor het hoger onderwijs. Maximaal 10 procent van de campuscapaciteit mag benut worden. Er wordt nog steeds heel spaarzaam omgesprongen met contactonderwijs: alleen essentiële zaken worden nu weer mogelijk ter wille van de kwetsbare studenten die hier echt nood aan hebben en in de hoop om studieduurverlenging te vermijden. Universiteiten en hogescholen kunnen er bovendien nog altijd voor kiezen om zelf strenger te zijn.
Practica onontbeerlijk in sommige opleidingen
“Veiligheid blijft voorop staan, maar we moeten ook onderwijs kunnen verstrekken”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Voor sommige opleidingen is dat nu eenmaal onmogelijk zonder practica. Daarnaast laten we heel beperkt ruimte voor campusactiviteiten, vooral dan voor de kwetsbare studenten en de eerstejaars. Dat zijn ook de studenten die in dit vreemde jaar extra onzeker en angstig zijn voor de blok- en de examenperiode die er aan komt. Corona is voor niemand evident, maar sommige studenten missen echt ondersteuning.”
Communicatiecampagne voor studenten
De Vlaamse Overheid werkt momenteel samen met studentenvertegenwoordigers en de instellingen van het hoger onderwijs aan een communicatiecampagne specifiek gericht op studenten. Deze campagne moet niet alleen informeren en sensibiliseren, maar studenten ook een forum geven om elkaar te steunen wanneer het moeilijk gaat en om indien nodig te ventileren over wat het betekent te studeren in tijden van corona.