Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Vlaanderen en Schotland halen onderwijsbanden aan
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Schots minister van Onderwijs Richard Lochhead grijpen de Brexit aan om de banden tussen Vlaanderen en Schotland te versterken. De bevriende naties werken aan een samenwerkingsakkoord rond hoger onderwijs. Zo zouden de Vlaamse en de Schotse universiteiten en hogescholen nog altijd vlot studenten, academici of programma’s kunnen uitwisselen of eenvoudig gezamenlijke onderzoeksprojecten op poten kunnen zetten. “Als de Brexit de banden tussen Groot-Brittannië en Europa losser dreigt te maken, dan is dit voor de Vlamingen en de Schotten het moment om de banden aan te halen”, zegt Weyts.
De Britten hebben beslist om in het kader van de Brexit ook uit het Erasmus+-programma te stappen. Het is nog onduidelijk of het alternatieve Turing-programma dezelfde hoge standaarden zal halen. Dat betekent dat het hoogst onzeker is of Vlaamse studenten in de nabije toekomst nog even makkelijk kunnen gaan studeren in Groot-Brittannië, of academici even vlot uitgewisseld kunnen worden en of het nog zo evident zal zijn om gezamenlijke onderzoeksprojecten op poten te zetten. Dat zou zowel voor Vlaanderen als voor Groot-Brittannië zeer nadelig zijn.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Schots minister van Onderwijs Richard Lochhead grijpen de Brexit nu aan om de banden tussen Vlaanderen en Schotland aan te halen. De ministers hebben alvast een eerste basis gelegd voor een toekomstig samenwerkingsakkoord rond hoger onderwijs. Ten eerste willen Vlaanderen en Schotland zorgen voor een vlotte studentenmobiliteit, met gunstige inschrijvingsvoorwaarden voor Vlaamse studenten die naar Schotland willen trekken en Schotse studenten die willen studeren aan Vlaamse universiteiten. Er wordt onder meer gemikt op minimale bureaucratie en een ‘tuition waiver’ (zodat een uitwisselingsjaar niet meer kost dan een gewoon studiejaar). Ten tweede willen Vlaanderen en Schotland ook een vlotte stafmobiliteit voor academici en een vlotte uitwisseling van opleidingsprogramma’s. Ten derde wil men ook gezamenlijke onderzoeksprojecten faciliteren.
“De Brexit dreigt ervoor te zorgen dat Groot-Brittannië onbereikbaar wordt voor veel Vlaamse studenten en zelfs academici”, zegt Weyts. “Zowel de Vlamingen als de Schotten willen ervoor zorgen dat dit niet gebeurt. We zijn vastbesloten om van de Brexit het begin te maken van een nauwere samenwerking tussen onze naties.”