Vlaanderen heeft een sterke musicaltraditie opgebouwd, maar op dit ogenblik hebben we alleen een musicalopleiding op bachelorniveau. Afgestudeerden van die bacheloropleiding kunnen voor een masteropleiding alleen terecht in het buitenland. De musicalsector stelt ondertussen steeds hogere eisen en in het buitenland is een musicalopleiding van vijf jaar steeds meer ingeburgerd. Zonder masterdiploma stuiten afgestudeerde studenten bovendien op allerhande beperkingen: zo kunnen ze binnen kunstopleidingen geen algemene vakken doceren.
Vlaamse Regering geeft groen licht
De Vlaamse Regering geeft nu groen licht voor een master Musical aan de Erasmushogeschool in Brussel. Het is diezelfde Erasmushogeschool die vandaag al de (enige) professionele bachelor Musical aanbiedt. Vanaf volgend academiejaar (2021-2022) kunnen studenten er een schakeljaar volgen dat voorbereidt op de nieuwe academische masteropleiding, die aangeboden wordt vanaf academiejaar 2022-2023 binnen het studiegebied Muziek en Podiumkunsten. Die masteropleiding duurt één academiejaar en afgestudeerden mogen zich ‘master of arts’ noemen.
Meer dan zingen, dansen en acteren
“Het is niet makkelijk om in een kleiner taalgebied eigen topproducties te brengen. Toch slaagt de sector daar wonderwel steeds beter in. Die evolutie willen we ondersteunen met deze opleiding”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Na de coronacrisis zal er opnieuw nood zijn aan goed opgeleide musical-medewerkers. Het gaat dan niet alleen over zingen, dansen en acteren, maar ook over creëren, regisseren en zakelijk beheren. Het hogescholenlandschap wordt verbreed, verdiept en verrijkt met de komst van deze unieke nieuwe opleiding.”