Vlaanderen versterkt inclusie in de sport

Door Ben Weyts op 17 mei 2022, over deze onderwerpen: Holebi's en transgenders, Sport
Sportschoenen lopen

Op de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) lanceert Vlaams minister van Sport Ben Weyts de campagne ‘Mijn hart klopt voor de sport’. Daarmee wil hij de gelijkwaardigheid van elke persoon in de sport benadrukken en focussen we op datgene wat ons allemaal verbindt: de liefde voor de sport. “Sportclubs zijn bij uitstek dé plaats waar iedereen elkaar leert kennen met tal van verschillende achtergronden of geaardheden. De liefde voor de sport is de maïzena die ons met elkaar verbindt.”

De campagne wordt gelanceerd tijdens de Week van de Ethiek (16-20 mei) en op de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie. Ze wordt ondersteund door verschillende organisaties uit de LGBTQIA+ gemeenschap, als oproep om aan te tonen dat iedereen overal zichzelf kan en mag zijn.  

Bijna helft voelt zich niet aanvaard

Uit internationaal onderzoek van Out on the Fields blijkt dat acht op tien reeds getuige is geweest van homofobie in de sport. Bijna de helft vindt dat holebi’s niet of slechts een klein beetje aanvaard zijn in de sport. 81 procent van de homo’s en 74 procent van de lesbiennes (onder 22 jaar) gaf aan in hun sportclub niet te kunnen uitkomen voor hun geaardheid.

Platform voor vragen

Parallel met deze campagne is er een platform waarop iedereen met vragen terecht kan. Je vindt er ook getuigenissen en verhalen van vele sporters die je inspireren om in dialoog te gaan. Met deze input gaat Sport Vlaanderen aan de slag om op een open manier steeds te blijven verder werken aan een gezond en veilig sportklimaat voor iedereen.

“‘Mijn hart klopt voor de sport’ brengt ons terug naar de belangrijkste drijfveer voor sporters: de liefde, passie voor een bepaalde sport en het plezier van sporten en bewegen”, zegt Ben Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is