Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Weyts steunt studenten
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft een delegatie van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) ontvangen. Al sinds het begin van de coronacrisis is er tot tweemaal per week overleg tussen het kabinet van de minister en de VVS, want het semester is zwaar verstoord en de studenten moeten functioneren in ongeziene omstandigheden. “Een examenperiode is sowieso al stresserend en dit jaar maakt corona alles nog eens complexer”, zegt Weyts. “Maar als we met elkaar blijven praten en de nodige mildheid aan de dag brengen, komen we er samen wel uit.”
De coronacrisis heeft de Vlaamse studenten midscheeps geraakt. De universiteiten en hogescholen zijn snel overgeschakeld op afstandsonderwijs en hebben veel geïnvesteerd in ondersteuning, maar het blijft voor veel studenten moeilijk om goed te functioneren in deze ongeziene omstandigheden. De examenperiode brengt dit semester sowieso veel extra complicaties en stress met zich mee.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft vandaag een delegatie van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) ontvangen. Al sinds het begin van de crisis is er tot tweemaal per week overleg tussen het kabinet van de minister en de VVS. De Vlaamse Overheid heeft geprobeerd om studenten zo snel mogelijk de nodige houvast te geven. Al medio april werd er een pakket noodmatregelen goedgekeurd voor het hoger onderwijs. Zo kregen studenten de zekerheid dat ze nog dit academiejaar (zonder meerkost) zouden kunnen afstuderen. Hogescholen en universiteiten kregen de mogelijkheid om toetredingsovereenkomsten met studenten aan te passen (bijvoorbeeld om de examenregeling eenmalig aan te passen), maar ze moesten bij elke beslissing de overlegorganen raadplegen. Zo bleef de studentenvertegenwoordiging betrokken en mocht er niets beslist worden boven het hoofd van de studenten heen.
In het leven van studenten is er natuurlijk meer dan alleen studeren en examens. Zeker kwetsbare studenten voelen op verschillende fronten de gevolgen van corona. Zo deed Weyts ook een oproep naar de kotbazen, om minstens de verbruikskosten in de huurprijs te laten vallen tijdens de coronacrisis. Hij zette zich ook in om stille studieplekken te mogen openen op de campussen van hogescholen, speciaal voor studenten die zelf niet beschikken over een rustige studieplek.
“In deze coronatijden hebben de studenten reeds veel flexibiliteit en veerkracht getoond”, zegt Weyts. “Ik wil de studenten ook geruststellen. Uit gesprekken met de hogeronderwijsinstellingen blijkt duidelijk dat ze bij hun evaluaties de nodige mildheid aan de dag zullen leggen en het effect van de coronacrisis in rekening zullen brengen.”