Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Stap voor stap terug meer contactonderwijs
Vandaag wordt er weer wat meer mogelijk binnen het onderwijs. Hogescholen en universiteiten krijgen de ruimte om studenten 1 dag per week terug te laten komen naar de campus, in het leerplichtonderwijs zijn buitenschoolse activiteiten opnieuw toegestaan en alle leerlingen van het buitengewoon onderwijs en het deeltijds beroepsonderwijs kunnen weer al hun lessen op school krijgen. In de komende weken kunnen stap voor stap ook alle andere scholieren van de 2de en 3de graad terug naar school. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve en voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel Louis Notte brachten een bezoek aan een kappersopleiding in Kortrijk om de nieuwe stappen vooruit in de kijker te zetten. “We blijven voorzichtig in het onderwijs, maar we willen stap voor stap meer contactonderwijs mogelijk maken”, zegt Weyts. “Dat is niet alleen belangrijk om leerachterstand te beperken, maar ook omdat er voor jongeren sociaal en mentaal niets gaat boven les op school, samen met klasgenoten en een gedreven leerkracht”.
Sinds de herfstvakantie is afstandsonderwijs verplicht voor de scholieren van de 2de en 3de graad, die op dit moment maximaal 50% contactonderwijs op school mogen krijgen. Vanaf vandaag wordt er stap voor stap weer meer mogelijk. Hogescholen en universiteiten mogen studenten nu 1 dag per week terug laten komen naar de campus, buitenschoolse activiteiten zijn opnieuw toegelaten in het leerplichtonderwijs en alle leerlingen van het buitengewoon onderwijs en het deeltijds beroepsonderwijs kunnen weer al hun lessen op school krijgen. Vanaf maandag 29 maart kunnen scholen er voor kiezen om ook alle leerlingen van het 3de en 4de middelbaar opnieuw voltijds les te geven op school, op voorwaarde dat er geen nieuwe grote besmettingsgolf komt. Vanaf maandag 19 april kunnen dan ook de leerlingen van het 5de, 6de en 7de middelbaar opnieuw voltijds les krijgen op school.
Minister van Onderwijs Ben Weyts, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve en voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel Louis Notte brachten een bezoek aan het Centrum Leren en Werken in Kortrijk, om de nieuwe stappen vooruit in de kijker te zetten.
“We geven stap voor stap meer mogelijkheden – en we beginnen bij de leerlingen die het meeste nood hebben aan contactonderwijs en bij de studenten die al het langst gebukt gaan onder het strengste coronaregime”, zegt Weyts. “Dit is nog lang geen terugkeer naar de normaliteit: er blijven strenge veiligheidsmaatregelen gelden. Maar we zijn ervan overtuigd dat alle jongeren nu nood hebben aan onderwijs in de klas”.
“Onze leerlingen geven al langer aan dat het vele afstandsonderwijs weegt. Niet alleen op hun leermotivatie, ook op hun mentaal welbevinden. Daarom is het zo belangrijk om onze jongeren zo nabij mogelijk te houden. Zeker voor leerlingen met veel praktijklessen maakt de hervatting van het normale lesregime een groot verschil”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
Ook Louis Notte, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) reageert tevreden. "We zijn blij dat ook lessen voor het deeltijds beroeps secundair onderwijs opnieuw in de klas kunnen plaatsvinden. Voor scholieren die praktijkervaring broodnodig hebben, is een echte persoon toch wel een heel stuk beter dan een oefenhoofd. Zo’n praktijklessen zijn noodzakelijk."