Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Gordel zorgt voor zo’n 7.500 nieuwe bomen in de Vlaamse Rand
De alternatieve Gordel lokte tienduizenden deelnemers naar de groene en Vlaamse Rand. Meer dan 41.000 fietsers hebben de 100 km-Strava-challenge voltooid: een onverhoopt succes. Voor zo’n 7.500 deelnemers die zich registreerden met een speciale QR-code zullen de Bûûmplanters en het Vlaams Agentschap Natuur en Bos nu bovendien 7.500 nieuwe bomen aanplanten. “We hebben allemaal te snel de reflex om evenementen volledig te annuleren omwille van corona”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Ik ben blij dat we bij de Gordel de creativiteit hebben gehad om het anders aan te pakken. En ik ben nog blijer met extra groen in de Rand”.
De organisatie van het Gordelfestival wou de Gordel ook in het jaar van de coronacrisis niet loslaten. Tussen maandag 31 augustus en zondag 6 september ging er een alternatieve Gordel door in de groene en Vlaamse Rand. Geen massa-bijeenkomsten, maar wel genoeg mogelijkheden om de Vlaamse Rand per fiets of te voet te verkennen met je eigen persoonlijke bubbel.
De alternatieve Gordel lokte tienduizenden deelnemers naar de groene en Vlaamse Rand. Maar liefst 41.505 mensen hebben de Strava-challenge voltooid om tijdens de Gordelweek 100 km te fietsen. “Mijn eigen benen zijn nog altijd aan het nazinderen van die 100 km, maar ik onthoud van deze speciale editie toch vooral de hoge opkomst”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Er waren meer sportieve deelnemers dan in een gewoon Gordeljaar”.
Voor zo’n 7.500 deelnemers die zich registreerden met een speciale QR-code zullen de Bûûmplanters en het Vlaams Agentschap Natuur en Bos bovendien evenveel nieuwe bomen aanplanten in de Vlaamse Rand. Het gaat om meer dan 5.000 fietsers die de Strava-challenge voltooid hebben, nog ongeveer 1.000 andere fietsers en dan nog meer dan 1.100 wandelaars. Deelnemers uit de Vlaamse Rand zullen een boom kunnen komen ophalen op speciale ophaaldagen, die georganiseerd zullen worden in het voorjaar van 2021. Deelnemers van buiten de Rand schenken hun boom aan plantprojecten in de Oost-, West-, Noord- of Zuidrand. Het kan gaan om bomen die tot 20 meter hoog kunnen worden. “Zelfs in het jaar van de coronacrisis slaagt de Gordel er in om het groene en het Vlaamse karakter van de Rand te versterken”, aldus Weyts.
De organisatie blikt terug op een onverhoopt succes. Bovendien zullen de Gordelaars in de volgende jaren de vruchten plukken van de innovaties van dit jaar. Nieuwigheden zoals de QR-codes en de digitale challenge gaan niet meer weg en zullen nu structureel geïntegreerd worden.
“We kijken om meerdere reden heel hard uit naar volgend jaar”, zegt Jo Van Vaerenbergh van vzw De Rand. “De stappen die we naar aanleiding van de Coronarealiteit hebben gezet met de QR-codes en de Strava-uitdaging willen we graag doortrekken. We komen terug met volgend jaar opnieuw een focusgemeente, Sint-Pieters-Leeuw en een familie- en podiumaanbod om u tegen te zeggen. Een aantal grote namen liggen al vast, we gaan verrassen volgend jaar…”.