Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Vlaanderen verhoogt de artsenquota
Volgend academiejaar kunnen er aan de Vlaamse universiteiten 1.276 studenten geneeskunde en 180 studenten tandheelkunde starten aan een opleiding. De federale quota voorzien slechts 929 kandidaat-artsen en 136 kandidaat-tandartsen, maar dit is te weinig om de zorgnoden in Vlaanderen op te vangen. “Vlaanderen was de braafste leerling van de klas, maar we vlogen wel keer op keer in de hoek”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Dus verhogen we nu zelf de artsenquota. Alleen zo kunnen we goed anticiperen op de Vlaamse zorgnoden”. De Vlaamse Regering wil dat alle afgestudeerde (tand)artsen een RIZIV-nummer krijgen van de federale overheid, zoals ook keer op keer gebeurde voor de Franstalige afgestudeerden.
De federale overheid beperkt de toegang tot de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde aan Vlaamse universiteiten met quota. Al 20 jaar lang is Vlaanderen de enige die deze federale quota braaf toepast. De Franse gemeenschap heeft de federale quota keer op keer overschreden. De federale overheid dreigde telkens om geen RIZIV-nummers toe te kennen aan alle afgestudeerden, maar ging telkens overstag. In Vlaanderen, met groeiende zorgnoden, is intussen een achterstand ontstaan. “De balorige leerling werd keer op keer beloond, de brave leerling werd keer op keer bestraft”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “In dat spel spelen we niet meer mee”.
Vlaanderen verhoogt nu zelf de artsenquota. Volgend academiejaar zullen er aan de Vlaamse universiteiten 1.276 studenten geneeskunde en 180 studenten tandheelkunde kunnen starten aan een opleiding. Dat is respectievelijk 10% meer en 22% meer dan bij de start van het huidige academiejaar. De federale overheid voorzag voor de opleiding geneeskunde slechts 929 plaatsen, maar Weyts verhoogt dat quotum op basis van het artsentekort in Vlaanderen, het aantal studenten dat uitvalt tijdens de opleiding en het aantal afgestudeerden dat na de opleiding toch geen arts wordt. De federale overheid voorziet voor de opleiding tandheelkunde slechts 136 plaatsen, maar Weyts verhoogt dit quotum op basis van het tandartsentekort in Vlaanderen (waar heel wat tandartsen vandaag vijftigplussers zijn), het aantal afgestudeerden dat na de opleiding een andere beroepskeuze maakt en het aantal plaatsen dat vorig jaar niet ingenomen werd.
De verhoging gebeurt weloverwogen, zodat de onderwijskwaliteit niet in het gedrang komt. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts ging in gesprek met de decanen van de faculteiten geneeskunde en met de studenten. “Deze verhoging is haalbaar voor onze universiteiten”, zegt Weyts. “En ze is nodig, want zonder extra artsen kunnen we de zorgnoden in Vlaanderen niet opvangen”.
De Vlaamse Regering zal er al het mogelijke aan doen om ervoor te zorgen dat alle afgestudeerden een RIZIV-nummer krijgen van de federale overheid, zoals ook keer op keer gebeurde voor de Franstalige afgestudeerden.
Nu de nieuwe quota afgeklopt zijn, zal de Vlaamse Overheid ook nader bestuderen wat de financiële impact zal zijn voor de universiteiten, want het gaat om dure opleidingen.