Artificiële intelligentie (AI) is een verzamelterm voor alle technologieën die een vorm van intelligentie vertonen. Het wordt steeds vaker toegepast in computers, auto’s, sociale media, maar bijvoorbeeld ook in de industrie, in defensie, in de logistiek en in de brede zorgsector. AI heeft raakpunten met computerwetenschappen, psychologie en taalkunde. In bedrijven, onderzoekscentra en overheidsinstellingen is er een stevige behoefte aan goed opgeleide AI-specialisten. Tot nu was er in Vlaanderen echter nog geen academische bacheloropleiding die zich volledig toelegt op artificiële intelligentie.
Opleiding van drie jaar
De Vlaamse Regering geeft nu groen licht voor de allereerste academische bachelor Artificiële Intelligentie in Vlaanderen. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) mag vanaf volgend academiejaar (2022-2023) de nieuwe opleiding van drie jaar aanbieden. Studenten krijgen een brede technische basis, met daarnaast ook de nodige aandacht voor de cognitieve én ethische aspecten van AI. Afgestudeerden van deze opleiding zullen zelf intelligente systemen kunnen ontwikkelen, maar ze zullen bijvoorbeeld ook de nodige bagage hebben om de maatschappelijke gevolgen goed in te schatten.
Vlaanderen mag AI-trein niet missen
“AI is niet meer weg te denken”, zegt Weyts. “Vlaanderen is een kenniseconomie: we kunnen het ons niet permitteren om deze trein te missen. Op de hoogtechnologische arbeidsmarkt van morgen gaan we echte AI-specialisten goed kunnen gebruiken. De afgestudeerden zullen overal terecht komen: van de bankwereld of de farma tot moderne landbouwbedrijven en alles daar tussenin.”