"De eerste kilometers van beginnende chauffeurs zijn de gevaarlijkste, met de meeste ongevallen", weet Weyts. “Langer oefenen verhoogt de slaagkansen op het rijexamen en bereidt je beter voor op het echte verkeer.” Zo biedt de Rijbewijzer concrete oefeningen op maat en tips per thema: van een correcte zithouding achter het stuur tot het rijden in de meest complexe verkeerssituaties. De Rijbewijzer biedt je bijvoorbeeld ‘missies’ die ontworpen zijn om bepaalde rijvaardigheden te ontwikkelen. Er is bijzondere aandacht voor vaak voorkomende beginnersfouten, zoals te vroeg ontkoppelen of remmen in een bocht. Je kan met de app ook al je oefenkilometers registreren en je oefeningen beoordelen.
Betere omkadering
“Kandidaat-chauffeurs kunnen nog altijd kiezen voor vrije begeleiding en dat is uniek in de wereld”, zegt Weyts. “Met de Rijbewijzer zorgen we wel voor een betere omkadering.” Om jongeren en hun begeleiders te informeren over de vernieuwde rijopleiding, start de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), die de Rijbewijzer op vraag van Weyts ontwikkelde, met een campagne. Die omvat onder meer een grappig filmpje op sociale media en een folder die via rijscholen, examencentra en gemeentebesturen wordt verdeeld.
De Rijbewijzer-app is gratis beschikbaar in de App Store en in Google Play. Een introductiefilmpje geeft een volledig overzicht van de mogelijkheden. Het Rijbewijzer-handboek kost 15 euro en is verkrijgbaar in de VSV-webshop.