Corona heeft blootgelegd dat Vlaamse scholen een achterstand hebben inzake digitaal onderwijs. Leerkrachten hebben sinds de uitbraak van de coronacrisis fantastische inspanningen gedaan om afstandsonderwijs op poten te zetten, maar veel ICT-infrastructuur van scholen is verouderd, digitale leermiddelen zijn nog niet ingeburgerd en niet elke leerling heeft toegang tot een toestel. In het digitale tijdperk zijn dat grote handicaps.
De Digisprong
Ben Weyts investeert daarom 375 miljoen euro om de achterstand in digitaal onderwijs om te buigen in een voorsprong: de Digisprong. Er wordt fors geïnvesteerd in ICT-materiaal. In het vijfde leerjaar krijgt élke leerling voor het eerst een eigen laptop of gelijkwaardig ICT-toestel om schoolwerk mee te doen. Alle scholen krijgen bovendien de middelen om ook de huidige leerlingengeneraties gefaseerd toegang te geven tot een eigen toestel en een betere ICT-infrastructuur zoals beter internet. De laptops blijven eigendom van de school, verduidelijkt Weyts in De Ochtend: “We zorgen ervoor dat de scholen zelf eigenaar blijven van de laptops en die kunnen uitlenen aan de kinderen in kwestie.”
Ook voor de leerkracht
Alleen infrastructuur is niet voldoende: de leerkracht moet er ook mee aan de slag kunnen. Daarom krijgen scholen ook middelen voor ICT-materiaal en aangepaste opleidingen voor leerkrachten. In de lerarenopleiding zal ingezet worden op digitale vaardigheden. Er wordt ook geïnvesteerd in de nodige omkadering voor scholen, onder meer met een sterker statuut voor de ICT-coördinator van de school, de uitbouw van digitale dienstverlening voor scholen en een kennis- en adviescentrum ten dienste van de scholen.