Het Vlaams Parlement besliste vorig jaar dat studenten in het hoger onderwijs geen leerkrediet of studietoelagen mochten verliezen als ze niet geslaagd waren voor een vak dat gedoceerd werd in het tweede semester van het academiejaar 2019-2020. De coronacrisis had immers vanaf maart 2020 een enorme impact op de studenten, die van de ene dag op de andere verbannen werden naar achter hun eigen computer.
Zelfde uitzondering als vorig academiejaar
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vraagt nu aan het Vlaams Parlement om dezelfde uitzondering opnieuw toe te staan voor de examens na het eerste semester van academiejaar 2020-2021. Studenten die tijdens de net afgelopen examens van januari gebuisd zijn voor een vak en dat tekort niet kunnen goedmaken in tweede zittijd, mogen ook dit keer geen leerkrediet of studietoelagen verliezen. Die regeling is dan wel enkel van toepassing op de examens na het eerste semester: over de examens van juni wordt op dit moment nog geen beslissing genomen. Het voorstel werd de voorbije week al besproken met de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA).
Abnormale en loodzware omstandigheden niet bestraffen
“Ik heb bewust gezwegen tot ná de examens”, zegt Weyts. “Als je dit al aankondigt voor of tijdens de examenperiode, dan ondergraaf je het hele examenproces. Studenten moeten alle examenkansen ten volle benutten. Maar nu de examens van januari achter de rug zijn, vraag ik aan het Vlaams Parlement om opnieuw mild te zijn voor de studenten. Ze moeten het al maanden helemaal alleen achter hun computer rooien. In deze abnormale en loodzware omstandigheden mogen we tekorten niet bestraffen met een verlies aan leerkrediet.”