Het onderwijsveld communiceert al maanden zelf elke twee weken over het contactonderzoek van de CLB’s, het aantal besmettingen en het aantal quarantaines op school. Dankzij de koppeling tussen het Leerlingen Activiteiten en Registratie Systeem (LARS) van de CLB’s en de Zorgatlas geven deze cijfers niet alleen een beeld van besmettingen binnen schoolmuren, maar ook van besmettingen die jongeren opgelopen hebben buiten de schoolmuren. Er zijn nu cijfers over de laatste 2 weken met volledig open scholen vlak voor de verlengde paasvakantie.
Minder dan 1 procent test positief
In de periode tussen maandag 15 maart en zondag 28 maart werd er bij 8.785 leerlingen (0,73 procent) en 898 onderwijspersoneelsleden (0,55 procent) een positieve COVID-test afgenomen. 42.924 leerlingen (3,59 procent) en 738 personeelsleden (0,45 procent) werden in quarantaine geplaatst. De stijging is vooral uitgesproken in de eerste week van de rapporteringsperiode: in de tweede week vlakt de stijging weer af. In de periode tussen 15 en 28 maart gingen de coronacijfers ook in de brede samenleving naar omhoog.
Scholen zijn geen broeihaarden
Scholen zijn goed gecontroleerde plaatsen, maar het zijn geen eilanden in de samenleving: als de besmettingscijfers globaal naar omhoog gaan, dan zie je dat ook bij leerkrachten en bij leerlingen. Het is belangrijk om naar wetenschappelijk onderzoek te kijken. Zo was er bijvoorbeeld deze week nieuw onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano, waaruit bleek dat scholen geen broeihaarden zijn en dat de cijfers binnen schoolmuren niet hoger liggen dan er buiten. In Vlaanderen werden er antistoffen aangetroffen bij 8,7 procent van de leerlingen en 13,2 procent van het personeel: een stuk lager dan het gemiddelde.
Nuchtere analyse van objectieve cijfers
“Hopelijk helpt het onderzoek van Sciensano om de objectiviteit te laten weerkeren in het debat over de scholen. Er is een nuchtere analyse van alle cijfers nodig”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Het onderwijs is de enige sector waar er een eigen contactonderzoek is, waar zeer strenge veiligheidsmaatregelen gelden in een gecontroleerde omgeving, waar er volledige transparantie gegeven wordt over de cijfers en waar er steeds meer getest wordt.”