Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
9 op 10 Vlaamse gemeenten heeft een zwerfkattenplan
Ongeveer 9 op de 10 gemeenten in Vlaanderen heeft een zwerfkattenplan opgesteld. Dat blijkt uit een rondvraag van Vlaams Dierenminister Ben Weyts. In een handvol gemeenten worden er echter nog zwerfkatten geëuthanaseerd zonder medische noodzaak. Bijna alle gemeenten hebben nu een meldpunt zwerfkatten, in de meeste gemeenten worden ook vangacties georganiseerd en in de regel worden de gevangen katten na een sterilisatie teruggezet. “Als er te veel katten zijn, belanden die dieren vroeg of laat op straat of in een asiel. Op dit moment worden er elk jaar duizenden katten geëuthanaseerd in Vlaanderen”, zegt Weyts. “Ik heb de steden en gemeenten nodig als bondgenoten in de Vlaamse strijd voor meer dierenwelzijn. Samen kunnen we heel wat vermijdbaar dierenleed ook effectief vermijden”.
De steden en gemeenten zijn in Vlaanderen verantwoordelijk voor de opvang van alle zwervende en verloren gelopen dieren op hun grondgebied. Dit maakt van de steden en gemeenten cruciale bondgenoten om het (zwerf)kattenbestand in Vlaanderen onder controle te krijgen: een efficiënte aanpak is alleen mogelijk als alle lokale besturen een doordachte aanpak toepassen. Vlaams Dierenminister Ben Weyts bepaalde daarom vorig jaar dat elk lokaal bestuur een omvattend zwerfkattenplan moest opstellen.
Ongeveer 9 op de 10 gemeenten in Vlaanderen heeft intussen een zwerfkattenplan opgesteld. Slechts 37 gemeenten (12%) heeft nog geen concreet zwerfkattenplan op papier gezet. Dat blijkt uit een rondvraag door de diensten van Weyts.
Het gros van de gemeenten (247 gemeenten, 81%) gaf ook antwoord op meer gedetailleerde vragen. Daaruit blijkt dat 99% van die gemeenten een meldpunt heeft: burgers hebben een aanspreekpunt om zwerfkatten te signaleren. Wel 93% van de gemeenten neemt ook actief maatregelen tegen zwerfkatten. Zo worden er in 85% van de gemeenten vangacties georganiseerd. In 55% van de gemeenten waarschuwt het gemeentebestuur de omwonenden vooraf als er zo’n vangactie georganiseerd wordt. In nog eens 13% van de gemeenten worden zwerfkatten selectief gevangen: in slechts 2% van de gemeenten worden er helemaal geen katten gevangen. Na het vangen probeert 95% van de gemeenten om zwerfkatten te steriliseren en terug te plaatsen. In 36% van de gemeenten worden sommige gevangen katten na de sterilisatie aangeboden voor adoptie. In 56% van de gemeenten worden sommige gevangen katten geëuthanaseerd omwille van medische redenen: 2% van de gemeenten gaf aan dat gevangen katten soms geëuthanaseerd werden zonder medische noodzaak. In 18% van de gemeenten worden zwerfkatten gevoederd door vrijwilligers of gemeentearbeiders.
Weyts ondersteunt de lokale besturen ook bij hun zwerfkattenbeleid. Zo heeft de Dierenminister lezers voor ID-chips verdeeld onder alle Vlaamse gemeenten. Met zo’n chiplezer kunnen loslopende dieren snel geïdentificeerd en thuisgebracht worden. Weyts heeft alle steden en gemeenten ook zwerfkattenschuilhokken en bijbehorende infoborden kosteloos aangeboden. Uit de bevraging bij de lokale besturen blijkt dat er op dit moment in slechts 21% van de gemeenten schuilhokken voorzien worden voor zwerfkatten. “Vlaanderen vraagt concrete inspanningen van de steden en gemeenten, maar daar staat tegenover dat we ook concrete ondersteuning bieden”, zegt Weyts.
Op het moment van de rondvraag hadden Linkebeek, Kraainem, Drogenbos, Gooik, Vilvoorde, Galmaarden, Pepingen, Lennik, Dilbeek, Asse, Borgloon, Lo-Reninge, Hechtel-Elsel, Arendonk, Vorselaar, Wijnegem, Baarle-Hertog, Kapellen, Boortmeerbeek, Retie, Sint-Gillis-Waas, Haaltert, Lievegem, Kaprijke, Kluisbergen, De Haan, Damme, Deerlijk, Harelbeke, Moerbeke, Horebeke, Avelgem, Ledegem, Izegem, Oostkamp, Zuienkerke en Zedelgem nog géén concreet neergeschreven zwerfkattenplan. “Ik roep al deze gemeenten op om snel een zwerfkattenplan op te stellen”, zegt Weyts. “Dit is wettelijk verplicht, maar het is ook een kwestie van gezond verstand. Elke gemeente kampt met zwerfkatten en er moeten overal inspanningen gebeuren om het kattenbestand onder controle te krijgen. Ik heb elke gemeente een uitgebreide gids bezorgd vol tips voor het uitschrijven van een eigen kattenplan, dus niemand heeft nog een excuus”.