Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Adopties blijven mogelijk! (op afspraak)
Vlamingen kunnen nog altijd dieren in huis halen, benadrukt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. De dierenasielen zijn gesloten voor bezoek, maar blijven open voor adoptie. “Als de adopties stoppen tijdens de coronacrisis, dan stokt de natuurlijke doorstroom in de asielen”, zegt Weyts. “Dan is er alleen nog instroom, maar geen uitstroom meer. Dat kan in de asielen voor grote problemen zorgen. Ik dring bij het federaal crisiscentrum ook aan op duidelijkheid voor de kwekers, want ook zij zitten met een opgebouwd bestand van levende dieren”.
De coronacrisis heeft ook gevolgen voor het dierenwelzijn. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts kon na overleg met het federaal crisiscentrum al duidelijkheid verschaffen aan de dierenasielen: zij mogen zich blijven inzetten voor de opvang en verzorging van dieren. Ook de vrijwilligers mogen aan de slag blijven in de asielen. Alle medewerkers moeten natuurlijk wel alle voorzorgsmaatregelen over afstand en hygiëne respecteren.
Weyts heeft nu ook duidelijkheid gekregen over het afstaan en adopteren van dieren bij asielen. Het crisiscentrum bevestigt dat adopties kunnen blijven doorgaan, zij het dan op afspraak. “Als er weken of maandenlang geen adopties meer zouden zijn, dan kan dat grote gevolgen hebben in de asielen”, beseft Weyts. “De instroom van dieren is immers niet gestopt bij de asielen. Er moet ook een uitstroom zijn van dieren die opgenomen worden in een liefdevolle thuis”.
De geplande financiële steun voor asielen wordt vervroegd. Weyts voorziet een eenmalig steunbedrag van 3.000 euro voor de erkende dierenasielen – een bedrag dat nu ten laatste eind april zal uitbetaald worden. Daarnaast blijft Weyts werken aan een structureel financieringsmechanisme voor de dierenasielen.
Er is nu ook duidelijkheid over dierenpensions. Het federaal crisiscentrum heeft beslist dat de pensions mogen blijven werken voor de mensen die nood hebben aan essentiële opvang. “Denk aan mensen die nu een dicht familielid verliezen of mensen die zelf opgenomen moeten worden in een ziekenhuis: zij moeten hun geliefde dier tijdelijk kunnen toevertrouwen aan een dierenhotel”, aldus Weyts.