Als antibiotica te courant gebruikt worden, dan verliezen ze hun effect. Omdat resistentie tegen antibiotica kan overslaan van dieren op mensen, moet ook het antibioticagebruik bij dieren goed gereglementeerd worden. In het Europees Parlement ligt nu nieuwe regelgeving ter stemming voor, die het antibioticagebruik verder aan banden legt. Het gaat om een evenwichtig voorstel, waarbij het wel mogelijk blijft om zieke dieren te behandelen met antibiotica wanneer dat de enige manier is om hen te helpen. De Duitse Groenen hebben echter een motie ingediend die verder gaat en veel antibiotica op een zwarte lijst zet. Als die motie goedgekeurd wordt, dan zullen veel levensreddende behandelingen voor dieren de facto verboden worden.
Machteloos toekijken hoe dieren sterven
Vlaams Dierenminister Ben Weyts wil dat dierenartsen antibiotica kunnen blijven voorschrijven als dat noodzakelijk is voor de gezondheid van dieren. Het Europees Parlement moet de motie van de Duitse Groenen aanstaande woensdag verwerpen, zodat dierenartsen de mogelijkheid blijven behouden om antibiotica te gebruiken als het echt niet anders kan. Anders dreigen er situaties waarbij dierenartsen machteloos moeten toekijken hoe dieren sterven aan een infectie, die perfect te behandelen is met antibiotica.
Antibiotica soms enige manier om ziek dier te behandelen
“We pleiten voor verantwoord antibioticagebruik, zowel bij dieren als bij mensen”, zegt Weyts. “In de voorbije 10 jaar is het gebruik van antibiotica in de dierengeneeskunde al fors gereduceerd met 40 procent. We willen dit nog verder terugschroeven, maar zonder elk antibioticagebruik helemaal te verbieden. In sommige gevallen is het nu eenmaal de enige manier om een ziek dier te behandelen. Wellicht is de motie van de Duitse Groenen goedbedoeld, maar het dreigt echt vreselijk vergaande gevolgen te hebben voor heel veel dieren en hun baasjes.”