Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Europa geeft de pelsdierkweek een doekje voor het bloeden
Vlaams Dierenminister Ben Weyts verzet zich tegen de oprichting van een EU-referentiecentrum waar de lidstaten vragen kunnen stellen over het welzijn van pelsdieren. Zo’n centrum dreigt de pelsdierindustrie langer in stand te houden, terwijl het niet meer van deze tijd is om dieren te doden enkel en alleen voor hun pels. De Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement heeft net massaal ingestemd met een decreet waarmee Weyts een einde maakt aan de pelsdierkweek: de 17 bestaande pelsdierkwekerijen in Vlaanderen zullen allemaal de deuren sluiten. “Terwijl Vlaanderen 3 stappen vooruit zet, wil Europa er 2 achteruit zetten”, zegt Weyts. “De Europese Unie toont zich compleet wereldvreemd”.
De Commissie Dierenwelzijn heeft in het Vlaams Parlement massaal ingestemd met een decreet waarmee Dierenminister Ben Weyts een einde maakt aan de pelsdierkweek. De 17 bestaande pelsdierkwekerijen in Vlaanderen – waar jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood worden – zullen allemaal de deuren sluiten. Ook de productiemethode van dwangvoeding, het best gekend van de foie gras, zal niet meer mogelijk zijn in Vlaanderen. “Na onder andere het verbod op onverdoofd slachten en de wetgeving tegen blokstaarten neemt Vlaanderen nu ook afscheid van achterhaalde praktijken zoals pelsdierkweek en dwangvoeding”, zegt Weyts.
Weyts spreekt zich nu ook uit tegen de oprichting van een Europees referentiecentrum waar EU-lidstaten vragen kunnen stellen over het welzijn van pelsdieren. Het Directoraat-Generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Unie - dat valt onder de bevoegdheid van de Litouwse commissaris Vytenis Andriukaitis – heeft vorige vrijdag 22 februari een aanbesteding in de markt gezet voor de oprichting van zo’n referentiecentrum. Concreet mikt Europa op een expertisecentrum dat hét referentiepunt moet worden voor alle vragen over het dierenwelzijn van konijnen, pluimvee én pelsdieren. Het referentiecentrum zou ook opleidingen organiseren. Eerder lanceerde de EU al een soortgelijk referentiecentrum gericht op het welzijn van varkens.
“Vlaanderen verbiedt, maar Europa legitimeert de pelsdierkweek”, zegt Weyts. “Je kan maar op één manier zorgen voor het welzijn van pelsdieren: door de pelsdierkwekerijen te sluiten, zoals Vlaanderen nu gaat doen. Ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid van de Europeanen er precies zo over denkt. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de EU belastinggeld gaat gebruiken om de pelsdierindustrie de facto te legitimeren. Ik ga mijn collega-ministers van Dierenwelzijn en Landbouw vragen om een ferme tegenstem te laten horen op de volgende Europese Landbouwraad op 18 maart”.