Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Gevangenisstraffen voor dierenbeulen uit Heikruis
In een zaak rond een berucht landbouwerskoppel uit Heikruis zijn er voor het eerst effectieve gevangenisstraffen uitgesproken wegens vergaande verwaarlozing van dieren. Het vonnis is gebaseerd op inbeslagnames door de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn en de politie. Vlaams Dierenminister Ben Weyts wil dat die gevangenisstraffen ook effectief uitgevoerd worden. “Deze dierenbeulen horen thuis achter de tralies”, aldus Weyts.
De Inspectiedienst Dierenwelzijn voert al 15 jaar lang controles uit bij een ondertussen berucht landbouwbedrijf in het Vlaams-Brabantse Heikruis (Pepingen). Al ongeveer even lang worden er regelmatig runderen, schapen en andere dieren in beslag genomen. Het landbouwerskoppel werd al verschillende malen veroordeeld. In 2011, 2014 én 2017 werd een verbod op het houden van landbouwdieren uitgesproken.
De rechtbank heeft het landbouwerskoppel nu opnieuw veroordeeld. Er is voor de 4de maal een levenslang verbod op het houden van dieren uitgesproken, maar er worden ook zware boetes opgelegd én effectieve gevangenisstraffen. Man en vrouw moeten elk 40.000 euro boete betalen, de inwonende ouders moeten elk nog eens 16.000 euro. Man en vrouw moeten bovendien allebei 5 maanden naar de gevangenis. Als ze niet alle boetes betalen, wordt dat zelfs 8 maanden. Het gaat dus om gevangenisstraffen die effectief uitgevoerd kunnen worden.
“Deze gevangenisstraffen moeten uitgevoerd worden”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Wie keer op keer en jarenlang dieren zoveel leed aandoet, hoort thuis achter de tralies. Ik heb de wet speciaal veranderd om effectieve gevangenisstraffen mogelijk te maken en ik verwacht dat het in dit geval ook effectief gebeurt”.
Het vonnis is gebaseerd op een recente reeks inbeslagnames door de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn en de politie (in 2017, in 2018 en 2019). Tientallen dieren – schapen, kippen, kalkoeken en ganzen – werden blootgesteld aan vergaande verwaarlozing. Telkens kwamen vreselijke toestanden aan het licht, met zieke en ondervoede dieren die slecht gehuisvest waren
Het landbouwerskoppel heeft al meer dan genoeg kansen gekregen. Al jaren geleden werd de hulp van ‘Boeren op een kruispunt’ aangeboden. Er werden maatregelen opgelegd om de situatie recht te trekken, maar het landbouwerskoppel gaf er gewoon geen gevolg aan. Toen ze zelf een verbod kregen om dieren te houden, schaften ze dieren op naam van de inwonende ouders. Verschillende experts en inspecteur-dierenartsen hebben vastgesteld dat het landbouwerskoppel gewoon geen enkele zicht heeft op de noden van dieren.