Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Publiekscampagne informeert over nieuwe slachtmethodes
Op 1 januari 2019 treedt het decreet inzake het verbod op onverdoofd slachten in werking. In de loop van januari komt er een publiekscampagne om de Vlamingen te informeren over de nieuwe slachtmethodes. “Vlaanderen neemt internationaal het voortouw voor meer Dierenwelzijn”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Dit is iets waar we als gemeenschap heel fier op mogen zijn”.
Er is de laatste jaren stap voor stap gewerkt richting een totaalverbod op onverdoofd slachten in Vlaanderen.
Kort na zijn aantreden als eerste Vlaamse minister van Dierenminister in 2014 maakte Ben Weyts een einde aan het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren.
In de zomer van 2016 gaf Weyts dhr. Piet Vanthemsche de opdracht om de diverse geloofsgemeenschappen voor te bereiden op het einde van het onverdoofd slachten.
Op 28 juni 2017 schaarde het Vlaams Parlement zich quasi unaniem achter een decreet met daarin de nog toegelaten slachtmethodes. De slachthuissector kreeg nog anderhalf jaar om het personeel en de infrastructuur voor te bereiden op de nieuwe manier van slachten.
Op 1 januari 2019 treedt het decreet in werking.
Schapen, kleine herkauwers en pluimvee zullen dan alleen nog maar geslacht mogen worden volgens de methode van de omkeerbare elektronarcose: een pijnloze techniek waarbij het verdoofde dier ongevoelig wordt voor pijn.
Kalven en runderen zullen alleen geslacht mogen worden met post-cut-stunning-verdoving: een methode die meteen na de halssnede wordt toegepast.
Het decreet bepaalt bovendien dat de omkeerbare elektronarcose ook verplicht toegepast zal worden op kalven en runderen, zodra de techniek ook voor deze dieren op punt staat. Momenteel wordt onderzoek afgerond om alvast ook voor de kalven de elektronarcose-techniek in te voeren.
Publiekscampagne
In de loop van januari komt er een publiekscampagne die de Vlamingen informeert over de grote omwenteling.
Er komen advertenties in enkele populaire publicaties (Metro, Dag Allemaal, Story, … ), maar er wordt vooral sterk ingezet op sociale media, waar een animatiebanner mensen naar de website van de Dienst Dierenwelzijn zal lokken.
“We willen dat iedereen weet wat we veranderen en waarom we dat doen”, zegt Weyts. “Een beschaafde samenleving zoals Vlaanderen heeft de verdomde plicht om het vermijdbare dierenleed ook effectief te vermijden. We hebben de laatste jaren op dat vlak veel stappen vooruit gezet. Deze stap vooruit mogen we voor één keer terecht omschrijven als ‘historisch’. We mogen allemaal trots zijn op de gemeenschap die dit kan veranderen”.
Meer info hier.