Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Schuilhokken voor zwerfkatten in elke Vlaamse gemeente
Vlaams Dierenminister Ben Weyts biedt alle steden en gemeenten katten-schuilhokken en bijhorende infoborden aan. Bovendien krijgen ze de optie om via de Vlaamse Overheid extra schuilhokken te bestellen aan voordelig tarief. In het kader van het zwerfkattenplan moeten lokale besturen immers beschutting voorzien voor zwerfkatten die na hun sterilisatie terug vrijgelaten worden. “Vlaanderen vraagt van de gemeenten inspanningen om een echt lokaal dierenwelzijnsbeleid te ontwikkelen, maar daar staat tegenover dat we ook concreet ondersteunen”, zegt Weyts.
Steden en gemeenten zijn verantwoordelijk voor alle zwervende, verloren gelopen of achtergelaten dieren op hun grondgebied. De meeste lokale besturen werken daarom samen met een dierenasiel of een andere lokale vereniging, die dan instaat voor het vangen, steriliseren en terugplaatsen van zwerfkatten. Dankzij deze aanpak blijft de zwerfkattenpopulatie onder controle, zorgen zwerfkatten voor minder overlast en daalt het risico op verwondingen, ziektes en zelfs verkeersongevallen met zwerfkatten. Sinds 1 april 2018 moeten lokale besturen in het kader van het zwerfkattenplan ook beschutting en voeder voorzien voor zwerfkatten die na hun sterilisatie terug vrijgelaten worden. Dit is voor de steden en gemeenten een extra verplichting, bovenop hun vele andere opdrachten.
Vlaams Dierenminister Ben Weyts biedt alle steden en gemeenten nu 2 kattenschuilhokken aan. Elk schuilhok is ongeveer 310 euro waard en biedt plaats aan 3 à 4 katten. De schuilhokken zijn geïsoleerd, opgetrokken uit kwalitatief materiaal en erg gebruiksvriendelijk. Ze worden volledig gemonteerd geleverd bij de gemeenten. De schuilhokken kunnen dan snel geplaatst worden op plekken waar zwerfkatten zich vaak ophouden. Bij elk schuilhok horen ook 2 infoborden met onder andere de contactgegevens van het lokale aanspreekpunt voor zwerfkatten, informatie over de sterilisatieplicht en de vraag om de dieren met rust te laten. De steden en gemeenten betalen niets voor de eerste 2 schuilhokken en bijhorende infoborden.
Weyts voorziet 250.000 euro voor deze concrete ondersteuning van de lokale besturen. “De steden en gemeenten zijn belangrijke bondgenoten in de strijd voor meer Dierenwelzijn”, zegt Weyts. “We timmeren aan een Dierenwelzijnsbeleid op álle niveaus: bij de Vlaamse Overheid, maar ook bij de parketten, bij de politiezones en bij de lokale besturen. Ik wil lokale besturen daarbij zoveel mogelijk ondersteunen, bijvoorbeeld met onze uitgebreide gids voor het uitschrijven van een zwerfkattenplan, de chiplezers die we onder de steden en gemeenten hebben verdeeld en nu deze schuilhokken”.
Het zwerfkattenbeleid, dat de voorbije jaren fors werd uitgebouwd, begint vruchten af te werpen. Uit een bevraging van de Dienst Dierenwelzijn blijkt dat ondertussen 99% van alle gemeenten een meldpunt zwerfkatten heeft. 93% van de gemeenten neemt actief maatregelen rond zwerfkatten. 85% van de gemeenten vangt zwerfkatten en van die gemeenten plaatst 95% de katten ook weer terug na het steriliseren. En ook al hangt het af van asiel tot asiel: toch zien we in de meest recent beschikbare cijfers ook een daling van het aantal katten in asielen.
De Vlaamse Overheid schrijft deze week alle steden en gemeenten aan om te informeren over het aanbod van de schuilhokken. De lokale besturen hebben tot 15 juli de tijd om in te tekenen.