Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Weyts wil meer hondenlosloopzones
Vele Vlaamse gemeenten hebben al ministens één hondenlosloopzone of hondenlosloopweide op hun grondgebied. Vlaams dierenminister Ben Weyts wil met een nieuwe inspiratiegids álle gemeenten aansporen om een plaats in te richten waar honden vrij kunnen rondrennen. “Een hondenlosloopzone moet voor zowel mens als dier een aangename plek zijn”, zegt Weyts. “Deze brochure kan gemeenten helpen bij de inrichting van het terrein zodat deze zowel bij kleine als grote honden voor het nodige plezier kan zorgen.”
Vlaanderen telt anderhalf miljoen honden. Dat maakt dat één huishouden op vier een viervoeter in huis heeft. Maar lang niet elk gezin heeft een grote tuin waar de hond vrijuit kan lopen. Vlaams dierenminister Ben Weyts stelt nu een handige inspiratiegids voor lokale besturen voor opdat zij met deze richtlijnen een mooi stukje openbaar terrein kunnen inrichten als hondenlosloopzone.
Een hondenlosloopzone is een omheinde, openbare groenzone waar vele viervoeters kunnen rennen en ravotten, steeds onder toezicht van hun baasje. De hondenlosloopzone heeft een sociale functie voor dier én mens: de honden leren andere dieren in hun buurt verdragen en de baasjes hebben meteen een onderwerp om een gesprek aan te knopen.
“Ik wil élke gemeente overtuigen een plek in te richten waar honden vrij kunnen rondrennen”, zegt Weyts. In dichtbevolkte wijken kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een hondenloopstrook langs wegen of in vergeten hoekjes in het park. Daarenboven is de ruimtelijke impact zeer beperkt en zijn er dus geen specifieke vergunningen nodig. De inrichting van een hondenweide hoeft dus zeker geen jaren te duren.
“Met deze praktische tips voor de inrichting van een hondenlosloopweide helpen we de lokale besturen al een eind op weg”, zegt Weyts. “Het is nu aan hen om hun gemeente en bij uitbreiding Vlaanderen nóg diervriendelijker te maken.”
De gids is beschikbaar op www.dierenwelzijn.vlaanderen.be