Vlaanderen is dit jaar tien jaar bevoegd voor Dierenwelzijn. In het voorbije decennium heeft Vlaams Dierenminister Ben Weyts het budget meer dan vertienvoudigd en het aantal personeelsleden meer dan verdriedubbeld. Er werden opvallende en doortastende beslissingen genomen voor meer dierenwelzijn. Vlaanderen nam afscheid van achterhaalde praktijken en er kwamen strenge straffen voor dierenbeulen. Het dierenbeleid kreeg kortom veel meer geloofwaardigheid en dat betekent dat Vlamingen ook sneller melding maken van dierenleed: ze hebben nu meer dan vroeger het vertrouwen dat er iets zal gebeuren met een melding. De Afdeling Dierenwelzijn kreeg in 2023 een recordaantal van 6.764 meldingen en klachten: gemiddeld zo’n 18 per dag, elke dag.

Nooit zo doortastend

De jaarcijfers voor 2023 bewijzen nu dat er nog nooit zo doortastend is opgetreden om dieren te beschermen. Er werden 6.569 controles uitgevoerd (+24 procent ten opzichte van 2020), en dus ook meer waarschuwingen en processen-verbaal. Dierenwelzijn Vlaanderen en de politiediensten hebben vorig jaar ook 889 inbeslagnames uitgevoerd: elke dag werd dus gemiddeld meer dan twee keer de beslissing genomen om dieren in bescherming te nemen. Weyts besliste vorig jaar ook 11 maal om de erkenning van een kweker in te trekken.

Verdomde plicht

“We zijn op steeds meer plaatsen aanwezig en we aarzelen niet om kordaat in te grijpen waar nodig”, zegt Weyts. “Het is onze verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook echt te vermijden. Onze Vlaamse samenleving is niet meer bereid om gewoon toe te kijken als dieren mishandeld worden.”

Onderwerpen