Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn
Kruimelpad
Recordaantal geregistreerde katten
Vorig jaar werden er in Vlaanderen bijna 100.000 katten geregistreerd in de centrale databank CatID. Dat is een stijging van 9,38% ten opzichte van 2020 en het hoogste cijfer sinds de opstart van de databank in 2017. Jaar na jaar stijgt het aantal geregistreerde katten. “Dankzij de verpletterende registratie krijgen we een steeds accurater beeld van de kattenpopulatie" - "Ik beken: ik heb er zelf ook twee, naast onze andere dieren. Maar die twee katten zorgen voor ongelofelijk veel leven in huis."
Sinds 1 november 2017 geldt er een identificatie- en registratieplicht voor katten. Alle katten dienen voor de leeftijd van 12 weken gechipt te worden en geregistreerd te zijn voor ze verhandeld worden. In Vlaanderen werden vorig jaar 98.537 katten aangemeld in CatID. De totale teller van het aantal geregistreerde katten sinds de opstart van de databank staat daarmee op 354.360. Dit zijn in theorie alle levende katten in Vlaanderen. Baasjes dienen immers ook het overlijden van hun kat verplicht aan te geven in CatID, maar dit gebeurt niet altijd.
CatID geeft inkijk in verschillende data. 413 katten werden als overleden geregistreerd. 14 katten werden het voorbije jaar gestolen en 341 katten liepen verloren.
In 2021 werd geen enkel kattenras meer geregistreerd dan de Europese korthaar (94.594), gevolgd door een resem niet-erkende rassen (36.265) en de Britse korthaar (9.961). Bij de kattinnen was Nala de meest gegeven naam (936 keer), gevolgd door Luna (624 keer) en Marie (401 keer). Bij de kater spant Simba de kroon (1.037 keer). Felix (484 keer) en Oscar (442 keer) vervolledigen de top 3.
“Je dierenvriend registreren kost een beetje tijd, maar het is wel een investering in het welzijn van het dier”, zegt Weyts. “Zo kan men makkelijker jouw kat terugvinden wanneer hij weggelopen of gestolen is, maar tegelijk kan de overheid de kattenpopulatie ook beter controleren.”